Adrian Balcău

November 10, 2013

CV ADRIAN BALCĂU

1. PERNA ENHANCED EXPRESSION

Colecţia Enhanced Expression are la bază o serie de printuri digitale pe care le-am prezentat cu un an în urmă într-o expoziţie personală de artă. Patternul de pe perne este astfel o explorare artistică, un mix între spontaneitatea gestului grafic şi manipularea acestuia pe calculator. Ilustraţia grafică de pe perne este o mâzgălitură spontană, simplă, scanată,
oglindită, suprapusă şi răsturnată. Este o explorare a antitezei dintre naturaleţea gestului artistic prin medii tradiţionale şi rigiditatea şi perfecţiunea mediului digital. De aici vine si titlul de enhanced expression. Iar transpunerea a ceva ce trebuia să fie un act artistic, care prin definiţie nu trebuie să aibă niciun scop funcţional, pe un obiect de design este o reflecţie la statutul de design vis-a-vis de artă. Arta ar trebui să fie mai înaltă pentru că nu are nicio folosinţă, se adresează intelectului. Eu am ales să îmi trec printurile dintr-un mediu extrem de pretenţios, pompos şi exclusivist întrun spaţiu, la propriu, confortabil şi primitor. Acest act creativ spune: „Nu mă interesează să fiu un artist arogant, mă interesează să fiu un designer abordabil.”

Prezentare Perna Enhanced Expression

2. LAMPA SpFo1

Colecţia de corpuri de iluminat SpontaneousForm este o colecţie de corpuri de iluminat ce au luat naştere din iniţiativa de a crea corpuri de iluminat estetice prin excelenţă şi democratice prin costurile de producţie extrem de reduse. Produsul final poate fii astfel disponibil oricui la un preţ foarte accesibil mentinându-şi totuşi calitatea de designer made. Este o reacţie la statutul inabordabil al obiectelor designer made în România. Datorită unei minime eliminări de exces de material în timpul producţiei acest corp de iluminat este un exemplu de eficienţă în valorificarea materialului.
Valoarea estetică a lămpii este dată de studiul expresiv al flexibilităţii materialului plastic utilizat în producţie. SpFo 1 este o lampă al cărei părţi componente depun presiune una asupra alteia dând naştere compoziţie finale prin flexibilitatea fiecărui element implicat în întreg şi tensiunii pe care acestea le depun unul asupra altuia. Este o lampă proiectată sub principiile matematice ale numărului de aur.
Dimensiuni – l: 30 cm, L: 30 cm, h: 30 cm.

Prezentare Lampa SpFo1

3. LAMPA NMUvăzduh

Colecţia de corpuri de iluminat NuMăUita este o colecţie inspirată de nevoia mea de a găsi o conexiune cu spiritul creativ etnografic românesc şi reintroducerea elementelor de limbaj vizual românesc într-un peisaj contemporan, universal. Pornind de la structurile stâlpilor de la prispă, stâlpii funerari din lemn şi alte elemente de arhitectura etnografice şi vizitând opera lui brâncuşi am ajuns la un modul propriu. Sursa de inspiraţie rămâne foarte subtilă în forma finală a lămpilor dar a reprezentat o bază de la care am reuşit să elaborez structuri proaspete. Una din lămpile din această colecţie este NMUvăzduh, o lampă al cărui bec supradimensionat este fixat pe un perete de plastic transparent lăsând impresia că lampa pluteşte în jurul becului. Structura lămpii este realizată din 4 module identice care impreună
crează modulul romboidal de de pe stâpii prispelor româneşti transformat într-un clasic românesc prin opera lui Brâncuşi.
Dimensiuni – l: 34 cm, L: 34 cm, h: 34 cm.

Prezentare Lampa NMUvăzduh

4. LAMPA NMU4

Colecţia de corpuri de iluminat NuMăUita este o colecţie inspirată de nevoia mea de a găsi o conexiune cu spiritul creativ etnografic românesc şi reintroducerea elementelor de limbaj vizual românesc într-un peisaj contemporan, universal. Pornind de la structurile stâlpilor de la prispă, stâlpii funerari din lemn şi alte elemente de arhitectura etnografice şi vizitând opera lui brâncuşi am ajuns la un modul propriu. Sursa de inspiraţie rămâne foarte subtilă în
forma finală a lămpilor dar a reprezentat o bază de la care am reuşit să elaborez structuri proaspete. Una din lămpile din această colecţie este NMU4, o structură compusă din patru module identice repetate în jurul unui punct central. Forma finală a lămpii este un remix foarte actual al unui fragment din stâlpii de pe prispele caselor româneşti.
Dimensiuni – l: 30 cm, L: 30cm, h: 35cm.

Prezentare Lampa NMU4

5. TABURETUL MUFFINTOP

Taburetul MuffinTop este un experiment personal de a îmbina în mod estetic şi funcţional burete şi lemn. Rezultatul a fost unul mai mult decat surprinzător pentru că am obţinut un scaun jucăuş cu un şezut sugestiv de topping de brioşă. Aspectul de spumă/frişcă are un efect binevenit să trezească, la propriu, pofta de a te aşeza pe el. De asemenea alegerea numelui de Muffintop, expresie americană pentru „mânerele iubirii”, nu este o coincidenţă. Designul poate să fie amuzant şi distractiv.
Dimensiuni – l: 35 cm , L: 55 cm , h: 50 cm.

Prezentare Taburetul Muffintop

%d bloggers like this: