Juriu

Toate lucrarile vor fi vizionate si selectate de un juriu, urmand a fi prezentate doar proiectele selectate.

Juriul va acorda si trei premii:
premiul intai : 2000 RON,
premiul doi : 1500 RON,
premiul trei : 1000 RON
si doua mentiuni : 500 RON fiecare ,
celor mai pertinente proiecte indiferent de categoria de design.

Membrii juriului:
Ioana Sanda Avram
Mirela Duculescu
Emilian Dan Cartis
Tincuta Heinzel
Ina Leonte
Marius Marcu-Lapadat
Timotei Nadasan
Eugen Panescu

 

Va invitam sa ii cunoasteti pe membrii juriului citind biografiile de mai jos.

 

Dr. Ioana Sanda Avram designer, profesor implicat în cercetare, cu vastă activitate în domeniu modei. Este specialistă in moda vestimentară, practicând pe parcursul unei cariere de 35 de ani meserii complexe, legate de inovaţie şi cercetare, în arii diverse ale modei, culturii, artei, educaţiei de modă, cu focalizare pe moda vestimentară şi domenii conexe.

Este doctor în arte vizuale, teoretician de modă, trend manager, cu practică în managementul de modă, în prognoză culturală, cercetare, inovaţie, educaţie de modă, promotor al conceptului de „ştiinţe ale modei”, autoare a unor concepte şi strategii de revigorare a meşteşugurilor tradiţionale prin procedee de design, autoarea unor studii legate de educaţia specifică creativilor angrenaţi productiv în industriile creative (inovare productivă), precum şi a unor strategii de eficientizare a sectorului creativ.

Abordează moda şi domeniile ei din diferite perspective, cum ar fi: curente culturale de perspectivă, cadru social, industrii creative, exprimare în artele vizuale, semantica comunicării vestimentare, motivaţia psihologică, futurologie, etc…

Actualele demersuri sunt legate de formarea unor noi generaţii, de cercetarea aspectelor de modă ale culturii contemporane (ştiinţele modei), de depistarea noilor tendinţe şi de răspunsurile necesare adaptării la sociatatea viitorului.

De asemenea ar fi de menţionat şi activitatea sa artistică, în domeniul artelor decorative, materializată în participarea la expoziţii jurizate, de grup sau personale în ţară şi în străinatăte.

 

Mirela Duculescu – istoric de artă ca formaţie, locuieşte şi lucrează la Bucureşti. Diplomă în Istoria şi Teoria Artei la Universitatea Naţională de Artă din Bucureşti (UNArte 2000) cu o lucrare de cercetare despre scrierile şi opera arhitecturală a lui G.M. Cantacuzino. Masterat în istoria artelor, designului şi culturii vizuale la Universitatea Alberta, Canada (2008) cu tema designului democratic în perioada Războiului Rece.

În prezent, Mirela Duculescu este director executiv al Editurii Simetria, doctorand UNArte (2010-2013) şi ex-bursier GE-NEC în istoria designului românesc din perioada socialistă (martie 2012/febr. 2013), lector asociat şi titularul cursurilor de Concepte în Design şi Istoria Designului de produs la Facultatea de Arhitectură de Interior a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti. Secretar executiv şi organizator al evenimentelor culturale ale Ordinului Arhitecţilor din România (2003-2006), a fost redactorul-şef al DeSIGN Buletin (2001-2003), a făcut cronică de design la revista IGLOO (2003 – 2006) şi a scris numeroase articole şi eseuri în presa de specialitate. Membru fondator Arhiterra alături de arhitecţii Mariana Celac, Raluca Munteanu şi Şerban Sturdza. În anul 2006, împreună cu arh. Şerban Sturzda, Mirela Duculescu pune bazele conceptuale pentru primul eveniment de cultură urbană Street Delivery pe strada Pictor Verona din Bucureşti. Mirela a fost vice-comisarul Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Venezia 2008 (Bolt – echipa Şerban Sturdza) şi a fost invitată ca producător general şi co-editor al catalogului pentru Pavilionul Romaniei la Bienala de Artă de la Venezia 2009 (Seducţia Intervalului – curator Alina Şerban). Editor pentru Arhiterra al volumelor Acoperişuri Înverzite. Simplu şi Eficient. Proiectare, Detalii de Execuţie, Sfaturi Practice (Gernot Minke, Arhiterra 2010), Norme pentru Construcţii din Pământ (traducere Springer 2009, Arhiterra 2010), Caiet de notiţe pentru meşteri şi meşteşuguri (Simetria 2009, Arhiterra 2010) şi Arta feroneriei.Ghid practic de fierarie pentru copii şi adulţi (Sylvain Gabriel, Arhiterra 2012). Autor al monografiei de arhitectură George Matei Cantacuzino (1899-1960). Arhitectura ca tema a gândirii/Architecture as a Subject of Thought (Simetria 2010), concept editorial pentru volumul Fondul documentar de arhitectură din România. Raport preliminar de politică culturală (Simetria 2010), co-autor şi concept editorial pentru publicaţia Cui i-e frică de cartierul Matache?Principii de regenerare urbană pentru zona Matache – Gara de Nord din Bucureşti (ProPatrimonio 2012/Premiul pentru secţiunea carte de arhitectură, Bienala Naţională de Arhitectură, Bucureşti 2012).

 

Emilian Dan Cartis – Situat in ultimii 11 ani in New York City, Emilian Dan Cartis este un designer inovator și recunoscut global, cu o vasta experienta atat in Europa cat si Statele Unite. Nascut in Cluj-Napoca, Emilian are pregatire la Pratt Institute, New York NY (MID Design industrial) și Universitatea Aalto din Helsinki, Finlanda (MA și Design de Produs si Strategic), Emilian este un designer de success cu experienta complexa atat in studiouri corporate cat si in studiouri de design antreprenoriale.

Cu o experienta solida și complexa in Cercetare și Strategie, Design de Produs, Dezvoltare de Produs, Management de Program, Usability, Marketing si Publicitate – Emilian este un inovator și designer de profil inalt, care integreaza criterii de afaceri, estetica, functionalitate, ergonomie, uzabilitate și criterii de mediu pentru a oferi produse inovatoare deosebite. In rolul sau actual, Emilian conduce o echipa de designeri si ingineri, avand in responsabilitate un portofoliu larg de produse ergonomice de birou si care sunt create la unul dintre cele mai bune studiouri de design din New York City. Creatiile lui au fost distinse cu numeroase premii de design, de la Premiul Braun la Red Dot, Good Design (și multe altele) și lucrarile lui au fost expuse in muzee din lumea intreaga.

In timpul liber, Emilian creeaza produse si servicii noi, sau lucreaza cot la cot cu antreprenori in dezvoltarea de noi initiative, implicand modalitatea de gandire a designului (design thinking) la inceputul procesului de business, si consulta privind planificarea strategica a designului, produselor si resurselor. In timpul liber Emil navigheaza sau participa in curse de racing/ sailing pe Hudson, in timpul serilor de vara New Yorkeze.

 

Tincuta Heinzel –  artist, cercetător și curator, membru al Institutului Paidia (Cologne, Germany) și
al Asociației 2580 (Cluj, Romania). După studii de artă și antropologie culturală la Cluj, ea a susținut o teză în
estetică și știițele artei în cadrul universității Paris 1 (Franța). Domeniul său de cercetare este relația dintre artă
și tehno-științe, cu o atenție specială acordată textilelor electronice și tehnologiilor portabile. Producția ei
artistică se concentrează asupra textilelor, textilelor electronice, instalațiilor video și interactive.( http://textiltronics.com/)

 

Ina Leonte – arhitect și asistent la Departamentul de Introducere în Proiectarea de Arhitectură al Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu” din București. Ea își desfășoară studiile doctorale în domeniul designului computațional, colaborează pe aceeași temă cu Parametrica [DigiFabSchool] și este Co-fondator ZEST Collective. Cercetarea ei vizează teoriile care stau la baza proceselor de decizie în designul computațional inductiv.
Obiectivul cercetării este să construiască o strategie care redirecționează deciziile intuitive către o abordare adaptabilă și departe de tendința tradiționalistă de a recurge la gândirea compozițională.

 

Marius Marcu-Lapadat – arhitect și conferențiar universitar la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, unde este îndrumător de atelier și titular al cursurilor „Istoria mobilierului și a ornamentului” și „Mobilier urban”. Este autorul mai multor proiecte de arhitectură, arhitectură de interior și design. A fost președintele „Fundației Române de Design”, expert pentru premiile „Mies van der Rohe” și a fost numit Comisar al Pavilionului României la Bienala de Arhitectură de la Veneția din 2006 și 2008. A făcut parte din mai multe jurii ale unor concursuri de arhitectură și design. În 2012 a fost ales decan la Facultății de Arhitectură de Interior din cadrul UAUIM.

 

Timotei Nădășan– fondator, editor și redactor șef al revistei IDEA artă + societate (fost Balkon) și director al Editurii IDEA și al Fundației IDEA, Cluj.

A studiat la Institutul de Arte Plastice “Ion Andreescu”, Cluj (1983–1988). Între 1977 și 2000 a participat la numeroase expoziții și manifestări artistice în întreaga lume, precum: International Biennale of Graphic Design, Brno (1986–2000), International Print Biennale, Ljubljana (1987), Graphic Art Biennale, Krakow, (1988), International Drawing Triennale, Wroclaw (1988), The 11th International Drawing Exhibition, Rijeka, (1988), 2nd International Poster Triennale, Toyama (1988), The Colorado International Poster Exhibition, Fort Collins, (Colorado/SUA), (1997, 1991), Art as activist, Revolutionary Posters from Central and Eastern Europe, Smithsonian Institution, Washington (1992), “Aș­teptare și izbucnire”, Tineri artiști români, Bucuresti – Szombathely, (1990-1991).

 

Eugen Pănescu – arhitect și urbanist

Cadru asociat pentru proiectare de urbanism al Facultății de Arhitectură și Urbanism din Cluj. Delegat al Ordinului Arhitecților din România în Consiliul Arhitecților din Europa, Registrul Urbaniștilor din România, în comisia tehnică de urbanism a primăriei Cluj și în jurii ale unor concursuri de arhitectură. Membru activ pentru pregatirea candidaturii Clujului ca si capitală culturală europeană. Consultant al Băncii Mondiale pentru noul sistem național de planificare urbană.
Partener fondator al biroului de arhitectură și urbanism româno-german planwerk in Cluj. În 10 ani de activitate a participat la generarea de strategii urbane, planuri urbanistice generale și zonale, concepte de dezvoltare și regenerare urbană, strategii și proiecte de reabilitare a spațiilor publice, unele premiate în competiții naționale de către Uniunea și Ordinul Arhitecților, Registrul Urbaniștilor și Ministerul Lucrărilor Publice. Majoritatea clienților sunt autorități publice locale, cu precădere în Transilvania.